CONTROLOGY

és el nom que H. Joseph Pilates va donar al seu mètode de acondicionament físic

La Contrología (Mètode Pilates original) és un sistema d’entrenament físic i mental.
Es basa en enfortir el “centre d’energia”, aconseguir alineació corporal i equilibri muscular mitjançant l’aplicació dels sis principis bàsics del mètode:

Concentració – Control – Centre – Fluïdesa – Precisió – Respiració

El programa compta amb més de 500 exercicis on es tracta el cos com un tot integrat, treballant des de la musculatura més profunda fins a la més superficial.

Es treballa amb un equip d’Aparells únics i originals (Gratz Pilates) dissenyats pel propi H. Joseph Pilates, combinant aquest treball amb el de terra.

Els aparells estan especialment dissenyats per a cada moviment i ofereixen resistències variables que s’adapten a cada persona al moment en què els utilitza.

EL MÈTODE PILATES ORIGINAL DE ROMANA’S PILATES ESTÀ BASAT DIRECTAMENT EN ELS ENSENYAMENTS DE JOSEPH PILATES

Contrology és una educació corporal completa, efectiva i segura. Es centra en la qualitat del moviment, no en la quantitat, contribuint a la millora de l’estat físic, el rendiment en l’esport i pot ajudar en la recuperació de lesions.

Els moviments que es realitzen durant la pràctica del mètode són moviments controlats i precisos, evitant sempre l’impacte o la pressió sobre els músculs, les articulacions i els teixits.
Amb la pràctica regular del mètode s’enforteix el cos de manera progressiva, es millora la flexibilitat i la postura i s’aconsegueix una figura més estilitzada.

Degut a la seva popularitat i els seus resultats, en l’actualitat han aparegut moltes variants del mètode i diferents maneres de realitzar els exercicis.
Nosaltres ensenyem com H. Joseph Pilates volia, amb els coneixements que han arribat a nosaltres a través de la seva deixebla i hereva Romana Kryzanowska, al costat de la seva filla Sari Mejía Santo.

Romana’s Pilates® és l’escola de certificació de professors del Mètode Pilates original. Únic títol fidel al mètode creat per Hubertus Joseph Pilates.

BENEFICIS DEL MÈTODE

Contrology està indicat per a qualsevol persona, independentment de la seva edat, condició física i professió.

És un dels programes d’exercici més segurs i efectius que existeixen, on s’aconsegueix un cos més fort, esvelt i flexible, majors nivells d’energia i un increment en la capacitat d’afrontar les tensions de la vida diària. Un complet treball per incrementar el benestar físic i psíquic.

Aprendre i practicar Contrology li aporta grans beneficis a la teva salut:

  • Estira, tonifica i enforteix el cos.
  • Facilita una postura correcta.
  • Ajuda a prendre consciència del nostre cos.
  • Millora la concentració, l’equilibri i la coordinació.
  • Ajuda a la prevenció de lesions i en la recuperació després del part.
  • Estilitza la figura, ja que allarga i modela la musculatura.
  • Ajuda a millorar la respiració.
  • Allibera la tensió nerviosa (stress) i augmenta l’energia.
  • Millora la qualitat de vida.

PRINCIPIS DEL MÈTODE

En tots els exercicis de Contrology és necessari l’aplicació dels sis principis bàsics per a la seva correcta realització. Aquests són:

 

Centre d’energia
Constitueix el pilar fonamental del mètode.
El centre d’energia és com el “cinturó” que embolica el centre de gravetat del cos i que s’estén des de la base de les costelles fins a la part inferior de la pelvis.
Tot el treball comença a partir del centre i continua des del cap a la resta del cos.
El centre d’energia suporta el tronc, ajuda a millorar la postura, facilita moviments equilibrats i afina el control motor de les extremitats. Amb el seu enfortiment aconseguim estabilitzar el tors i allargar el cos. Tots els moviments irradien des del centre d’energia i flueixen a partir de l’interior d’aquest cap a fora.

 

Concentració
“És la ment la que guia al cos”
H. Joseph Pilates

A Contrology, la ment guia al cos, per la qual cosa és necessària una absoluta concentració per treure el benefici més gran a cada exercici. En realitzar els exercicis és fonamental tenir consciència de totes les parts del cos, ja que estan interconnectades i s’influencien entre si. Aprendre a concentrar-se és essencial per aprendre a controlar el cos i la ment. Això farà possible executar exercicis precisos i perfectes.

 

Control
Quan el treball es realitza des del centre i amb una absoluta concentració, aconseguim el control necessari per evitar que els hàbits o la gravetat ens donin com resultat el desenvolupament de patrons de moviment erronis. Per realitzar els exercicis necessitem control del cos en moviment, de la ment sobre el cos i del patró de respiració. Solament així aconseguirem la qualitat necessària en els moviments, els quals han de ser precisos.

 

Precisió
“Concentri’s en els moviments correctes cada vegada que s’exercita o els farà incorrectament i perdran el seu valor.”
H. Joseph Pilates

A Contrology sempre preval la qualitat per sobre de la quantitat, entenent que si realitzem moltes repeticions de moviments per res controlats, obtindrem sens dubte resultats nefasts. Per contra, realitzant exercicis de forma controlada, tindrem grans beneficis.
El nombre de repeticions sempre és petit, atès que en haver de realitzar els exercicis amb control i concentració, fer un nombre més elevat d’aquests faria que els moviments deixessin de ser precisos i per tant augmentaria el risc de lesions.

 

Respiració
“Abans de res, aprengui a respirar correctament.”
H. Joseph Pilates

J. H. Pilates pensava que era fonamental espirar correctament per poder inspirar correctament. Això es demostra durant la pràctica dels seus exercicis, en els quals normalment s’espira durant la relaxació per tractar de “buidar” completament l’aire viciat dels nostres pulmons i perquè així aquests s’omplin d’aire renovat que ajudarà a millorar la oxigenació dels teixits.

 

Fluïdesa de moviment
Fluïdesa no és sinònim de rapidesa. A Contrology res ha de realitzar-se de forma excessivament ràpida, ja que llavors perdríem probablement en algun moment el control, ni massa lenta, ja que augmentaríem el risc de provocar lesions.
Per fluïdesa entenem ritme. El ritme és necessari durant cada exercici i en les transicions entre exercici i exercici, fent que durant la pràctica del mètode no hi hagi un sol moment en el qual no existeixi moviment. Per tant, els exercicis han de veure’s com a seqüències de moviments encadenats entre si, realitzades sense rigidesa ni brusquedat i amb una dinàmica determinada.

 

Bibliografia: APARICIO ROMERO, I. PÉREZ PONT, J. L’autentico mètode Pilates, l’Art del Control, edició. Edicions Martínez Roca S. a. Madrid, 2006.